Glem tax free – Internettet er stadig billigst

en indkøbskurv på et tastatur

Husk tilbage på sidste gang du gik igennem lufthavnen. Hvis det var Kastrup Lufthavn især er der noget at huske på, for her finder du et stort ”tax free område”. Lufthavne er ikke forpligtet til at pålægge deres varer moms og derfor vil du i teorien kunne finde billigere varer her.

Men der er to gode grunde til, at du ikke finder den billigste alkohol, den billigste parfume eller det billigste slik i lufthavnen. Også selvom der ikke er pålagt moms.

Højere omkostninger ved forretningen

Det er ikke billigt at drive en forretning i lufthavnen. Der er mange (tvungne) gæster og pladsen er begrænset. Tag derfor ikke fejl af at det er dyrt at leje kvadratmeter i Københavns Lufthavn.

Der er mange penge at tjene på gæster, der skal bruge 90 minutter i transitområdet. De keder sig og pengene sidder løst. Derfor er der også dyrere kvadratmeter at hente her end de fleste steder i København.

De højere omkostninger ved at drive forretning i lufthavnen skal naturligvis tjenes hjem ved højere priser og derved mere avance på det enkelte produkt. Måske betaler du ikke moms, men pengene hentes ind ved at du skal betale for de højere omkostninger i stedet.

Du har sikkert lagt mærke til at mad i lufthavnen ikke er en billig fornøjelse. Det hænger sammen med at du skal have noget at spise og der er et småt udbud. Du skal med andre ord nok tage en af de ting der er, for alternativet er at sulte. Så kan den enkelte bod også kræve mere for sine varer når konkurrencen på denne måde er stækket og dit behov er intensiveret.

Konstant konkurrence på internettet øger transparens og sænker priser

en indkøbskurv på et tastatur

Netop konkurrence bør vi bruge noget mere tid på. Der er ingen konkurrence i lufthavnen, men på internettet er konkurrencen ikke alene massiv (danske webshops, udenlandske webshops, private der sælger) – internettet er også transparent.

Det er nemt for dig at sammenligne priser, hvis du fx skal købe den samme parfume. Varen er den samme uanset om du handler i Shop A eller Shop B. Derfor vælger du shop B, hvis det er her, du kan spare en 10’er på købet af parfumen.

Flere gange har aviser og andre medier testet, hvor du kan finde netop den billigste parfume. Tager vi udgangspunkt i en Hugo Boss parfume kan vi bruge testen refereret her. Den viser at Magasin er dyrest og lufthavnen billigst. Men tager du internettet med i sammenligningen bliver såvel Magasin som lufthavnen rundbarberet.

Categories: Artikler

About the Author,